top of page

Na het Zuur komt het zoet voor SwanlaZevenhuizen – Theater Swanla start het voorstellingsprogramma deze maand weer volledig op. Tributeband Creedence Clearwater Survival bijt zaterdag 12 maart het spits af van een periode met extra voorstellingen. “Na het zuur komt het zoet”, aldus Mark Knops, voorzitter van de theatercommissie.


Door Erik van Leeuwen


Op dinsdag 8 maart is de kunstlezing Zwart-Wit de eerste activiteit, gevolgd door het eerste bedrijf van de 23ste editie van de pubquiz in het Zevenhuizense dorpshuis. Na Creedence Clearwater Survival zijn er in maart nog voorstellingen van Jan Rot, vaste huisartiesten Maartje & Kine en Ed & Berry. In april en mei is het programma al even vol.


“Dat is de goede kant van corona”, zegt Mark Knops. “We maken een inhaalrace met voorstellingen. Het is meteen een test of dat aanslaat. Normaal gesproken hebben we jaarlijks zeven, acht theatervoorstellingen met zondagen met muziekmiddagen, lokale uitvoeringen en pubquizzen. Zie dat volle programma maar als een cadeautje aan Zuidplas.”


Dat het programma voor Swanla uitpuilt, heeft alles te maken met de coronaperiode. Daarin moesten veel voorstellingen geschrapt worden. “Er is daardoor een stuwmeer aan voorstellingen ontstaan”, zegt Knops. “Voorstellingen zijn verplaatst, terwijl het normale programma ook doordraait. Dat zal nog een tijdje zo blijven. We hebben intussen het programma voor het seizoen 2022/2023 rond en daarin komen ook voorstellingen terug die in het najaar van 2021 zijn geschrapt. Het theater is vanwege de coronamaatregelen van eind november tot nu dicht geweest. De boekingen waren er al wel, dus moesten we op zoek naar een ander moment.”


De schade voor het theater in Swanla bestaat inmiddels uit drie gebroken seizoenen. Nadat corona in maart 2020 opdook, kon er een streep door de voorstellingen in die maand, april en mei. “We zijn na de zomer van 2020 weer opgestart met het idee dat veel weer kon. We hebben een redelijk normaal najaar gehad, totdat in december een nieuwe lockdown kwam. Toen we daarna weer open mochten, hebben we met een bezetting van dertig procent gedraaid.”


Dit seizoen begon Swanla wel weer met een volle bezetting, maar door de nieuwe lockdown eind november moesten de deuren opnieuw op slot. Knops is blij dat het theater nu weer zonder enkele vorm van beperkingen open kan. “En daar maken we dus ten volle gebruik van, met extra voorstellingen om die openstelling te vieren met alle inwoners van Zuidplas.”


Het theater hoopt dat het publiek de weg naar Swanla snel weer weet te vinden. “Daar zijn we best nieuwsgierig naar”, reageert Knops. “Ik kan me best voorstellen dat er een groep mensen is die eerst over een drempel heen moet. We komen uit een tijd waarin grote groepen moesten worden vermeden. Ik hoop dat bezoekers zich over die angst kunnen heenzetten. Het zou zonde zijn als ze mooie voorstellingen moeten missen.”


De kaartverkoop voor de theatervoorstellingen voor dit voorjaar is intussen in volle gang. “Het loopt zeker niet onaardig, maar we merken wel dat we meer moeite moeten doen om de voorstellingen onder de aandacht te brengen. We zijn zo lang dicht geweest en als we open waren, was dat met onderbrekingen. De stabiliteit van die voorstellingen moet weer worden opgebouwd. We hopen dat het vaste publiek ons snel weer weet te vinden. We doen ons best om de voorstellingen zo goed mogelijk te promoten via Facebook, andere sociale media en in de krant.”


Swanla kan daarbij leunen op een volgens Knop ‘prachtig’ programma. “Zeer gevarieerd ook, van cabaret tot andersoortige optredens. Van tributebands tot bijzondere en eigenzinnige onemanshows als die van Stefano Keizers. Voor ieder wat wils.” En eind van dit jaar komen daar, als het aan Knops en zijn theatercommissie ligt, nog optredens bij van vaste gebruikers van Swanla. “Er zijn enkele jubilea te vieren.”


Wat altijd ‘als een tierelier’ loopt, zijn de pubquizzen die al enige jaren worden georganiseerd. Knops: “We zijn ooit gestart met vijftien teams. Inmiddels zitten we keer op keer vol met zestig teams verspreid over twee avonden.” Die pubquizzen passen volgens Knops bij de kleinschaligheid en intimiteit van een klein theater als Swanla. “Ons theater staat voor een avondje uit. Eerst lekker een hapje eten, de voorstelling en daarna een drankje. Het complete pakket.”

Comments


Terug naar
bottom of page