top of page

Steven Kazàn nieuwe ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven
Goochelaar Steven Kazàn gaat zich inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Hij wordt ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Zij vinden daardoor moeilijker een baan, leven vaak ongezonder en hebben minder grip op geldzaken. Met Steven kan de stichting laaggeletterdheid onder de aandacht brengen bij ouders. Ongeveer 1 op de 9 ouders met minderjarige kinderen is laaggeletterd. Hun kinderen hebben meer risico om later zelf laaggeletterd te worden. Signalen van laaggeletterdheid herkennen bij zichzelf of bij andere ouders, is de eerste stap om het onderwerp bespreekbaar te maken. Steven, vader van een 8-jarige zoon, weet hoe belangrijk én leuk het is om als ouder betrokken te zijn bij de taalontwikkeling van zijn zoon.

Voortzetting

Steven zette zich eerder dit jaar al in voor de stichting. Zijn vrouw Jamie en hij deden in februari mee aan ‘LINGO Vips’. Het Net 5-spelprogramma besteedde een week aandacht aan laaggeletterdheid. Het prijzengeld dat ‘LINGO Vips’ opleverde, ging naar Stichting Lezen en Schrijven voor de aanpak van laaggeletterdheid. In juni was Steven jurylid voor de Taalheldenprijs 2023. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven, reikte de prijs onder meer uit aan mensen die op latere leeftijd alsnog beter leren lezen en schrijven. Voor Steven en de stichting voelt daarom het ambassadeurschap als ideale voorzetting van de prettige samenwerking die spontaan ontstond. Naast Steven heeft de stichting drie andere bekende Nederlanders als ambassadeurs: presentatoren Anita Witzier en Kees Tol en liedjesschrijver en zanger René Karst. Met regelmaat zetten de ambassadeurs zich in bij activiteiten van de stichting, zoals de jaarlijkse Week van lezen en schrijven.


Steven Kazàn:

“Altijd als ons zoontje er zin in had, las ik hem verhalen voor. Heerlijk was dat. Zo’n klein kindje, die vól spanning afwacht hoe een verhaal afloopt. Je kan het bijna magisch noemen. Vroeger heb ik er nooit echt bij stilgestaan dat dit helemaal niet vanzelfsprekend is voor veel ouders om mee te maken. Dat zij, omdat ze moeite hebben met lezen en schrijven, het voorlezen ontwijken. Het moet verdrietig zijn om je kinderen niet te kunnen bieden wat je hen wilt bieden. Ik wil door mijn naam aan Stichting Lezen en Schrijven te verbinden meer mensen bereiken die laaggeletterd zijn. Al is het maar één ouder die voor het slapen gaan tóch kan voorlezen. Dan zeg ik: dit is het meer dan waard.”

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven:

“Stichting Lezen en Schrijven zoekt steeds nieuwe manieren om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven te bereiken. In het bijzonder laaggeletterde ouders, omdat zij laaggeletterdheid vaak doorgeven aan hun kinderen. Veel ouders met minderjarige kinderen, beseffen niet eens welke rol zij hebben in de taalontwikkeling van hun kinderen. Steven Kazàn kan deze ouders weer vanuit een hele andere invalshoek bereiken. Op die manier vestigt hij de aandacht op hoe belangrijk kunnen lezen en schrijven, maar ook kunnen rekenen en digitaal vaardig zijn, is voor hun verdere leven.”


Week van lezen en schrijven

Dit jaar organiseert Stichting Lezen en Schrijven van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september de Week van lezen en schrijven. De week maakt laaggeletterdheid bekender bij onder meer media, Nederlandse publiek en politiek. Veel bedrijven, gemeenten, maatschappelijke organisaties, scholen en Taalhuizen organiseren activiteiten rondom leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computers en smartphones.


Comments


Terug naar
bottom of page